Studie
Analyse van de positie van Limburg in de Vlaamse studie “Ontwikkelingskansen op basis van knooppuntwaarde en nabijheid van voorzieningen”
De provincie heeft een aanvullende studie laten uitvoeren om de positie van Limburg in de Vlaamse studie “Ontwikkelingskansen op basis van knooppuntwaarde en nabijheid van voorzieningen” te analyseren, te verfijnen en te interpreteren.
Eén van de ruimtelijke principes in de Strategische Visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen is dat het voorzieningenniveau en de knooppuntwaarde (bereikbaarheid met het openbaar vervoer) de ontwikkelingskansen van een plaats bepalen. De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek ontwikkelde op basis van deze principes een theoretisch model in de studie "Ontwikkelingskansen op basis van knooppuntwaarde en nabijheid van voorzieningen" voor Vlaanderen: de zogenaamde "knooppuntenkaart". De synthesekaart onderscheidt 16 verschillende types van locaties op basis van voornoemde 3 criteria en geeft op die manier een goed overzicht van plaatsen die een hoog potentieel voor ontwikkeling hebben omwille van hun goede ligging ten opzichte van stopplaatsen en/of voorzieningen. Voor het ruimtelijke beleid zijn de types indicatief voor het stellen van prioriteiten met betrekking tot de ontwikkeling van woon- en werklocaties door invulling van de nog beschikbare en bestemde ruimte of door verdichting van het bestaande stedelijke weefsel.
Uit de synthesekaart kan echter niet worden afgeleid of er in de praktijk nog ontwikkelingskansen bestaan op de locaties met een hoge score op basis van hun voorzieningenniveau en/of knooppuntwaarde. Het is namelijk mogelijk dat er geen ruimte meer beschikbaar is voor verdere ontwikkelingen van bijvoorbeeld wonen en werken, of dat de draagkracht van een gebied al overschreden is zodat een verdere verdichting niet wenselijk is. Om hierop een zicht te krijgen, werden de typologieën vergeleken met een aantal indicatoren van ruimtelijk rendement om zo kansrijke locaties voor een verhoging van het ruimtelijk rendement aan te duiden.
Door het gebrekkig openbaar vervoersaanbod in Limburg, lijken de ontwikkelingskansen er beperkt. Dat was voor het provinciebestuur de aanleiding om de Limburgse situatie grondig te analyseren. De bevinden zijn neergeschreven in dit rapport.