Ga verder naar de inhoud

De Woonacademie nodigt uit

12.03.2024

EEN ANDERE KIJK OP WONEN, KLAAR VOOR DE TOEKOMST?

Levensloopbestendig ontwerpen en bouwen

3 mei 2024 (9.00u - 12.30u)

Bouwcampus Diepenbeek


Hoe kun je je woning levensloopbestendig maken zodat je er vandaag én later de vruchten van plukt? Wat zijn de basisprincipes van levensloopbestendig ontwerpen? Hoe kun je dit aanpakken van bij de start van een ontwerpproces?

Vanuit de ontwerpstrategie Universal Design bekijken we hoe we onze woningen kunnen vormgeven zodat ze bruikbaar, toegankelijk en flexibel zijn, vandaag én in de toekomst. In drie inspirerende casussen brengen we de praktijk in beeld: van opdracht tot concrete realisatie.

Daarna gaan we dieper in op de vraag hoe bouwstandaardisatie en samenwerking in de bouwketen de betaalbaarheid van wonen ten goede komt én blijven we stilstaan bij het belang van de omgeving en de buurt.

Programma

08.45u Onthaal

09.00u Welkom door Inge Moors, gedeputeerde van Wonen

09.10u 'Levensloopbestendig ontwerpen en bouwen' door Elke Ielegems, dr. architect – researcher en valorisatiecoördinator SBO House Onderzoeksgroep ArcK / Designing for More

09.50u Drie praktijkvoorbeelden met de focus op goed ontwerpen

10.45u Pauze

11.15u 'Hoe dragen standaardisatie en samenwerking in de bouwketen bij aan de betaalbaarheid van levensloopbestendige woningen?' door Vicky Dethier, co-CEO Dethier namens het bouwteam Dethier – Machiels Building Solutions – B+ architecten

11.40u 'Levensloopbestendig wonen in de omgeving' door Wendy Metten, algemeen directeur Inter, Agentschap Toegankelijk Vlaanderen

12.05u In dialoog met de deelnemers

12.30u Slotwoord en uitnodiging tot netwerkmoment door Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder-directeur Embuild Limburg

Ben je er graag bij?

De Woonacademie is een initiatief van de afdeling Ruimtelijke Planning - cel wonen. Deze Woonacademie is een samenwerksverband met Embuild Limburg, Abbeyfield Vlaanderen en UHasselt (onderzoeksgroep ArcK / Designing for More van de faculteit Architectuur en Kunst).

De Woonacademie brengt het Limburgs werkveld 3 keer per jaar samen om een draagvlak te creëren voor actuele woonthema’s en wooninnovatie, elkaar te inspireren en het netwerk over de beleidsdomeinen heen te vergroten. Zo staat Limburg sterker in het bieden van antwoorden op de woonuitdagingen van vandaag en morgen.