Ga verder naar de inhoud

Dank jullie wel!

De Aftrap

Sarah Van de Velde (Bureau Bas Smets), Kristine Verachtert (Spatie), Koen Vermoesen (Vlaio) en Rik Houthaeve (Buur) inspireerden ons op 16 mei 2024 om de stap van visie naar uitvoering te zetten.

Dank jullie wel voor de boeiende vragen en gesprekken. Dank aan onze sprekers voor hun inspirerende inzichten. Laten nu samen het Ruimtepact 2040 uitvoeren!

Keynote

BBS - SARAH VAN DE VELDE

Sarah Van de Velde is sinds 2018 projectleider bij Bureau Bas Smets en staat in voor het ontwerp en de opvolging van de uitvoering van hoofdzakelijk projecten in Vlaanderen: Loodswezensite in Antwerpen, de centrumpleinen van Genk, een monument in Aalst, een kunstinstallatie in het Wiels en nieuwe wijken met grote parkzones zoals Flora in Aalst of Nieuw Zuid in Antwerpen.

Op 30 april 2024 werd Bas Smets geëerd met de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. De jury prijst Smets als "een landschapskunstenaar die de logica van de natuur respecteert en de destructieve impact van klimaatverandering in acht neemt". "Hij bepleit meer ruimte voor natuur en water in stedelijke omgevingen", aldus de jury.

Inspiratiesessies

Spatie - Kristine Verachtert

"De bouwshift helemaal realiseren lijkt niet haalbaar met de huidige instrumenten, maar gemeenten kunnen wél al werken in de juiste richting"

Lees meer

BUUR - Rik Houthaeve

"Groenblauwe aders en open ruimte corridors zijn ‘hefbomen’ om de gebieden voor landbouw, natuur en bos te versterken"

Lees meer

Vlaio - Koen Vermoesen

"Het is hoog tijd dat we bedrijventerreinen en het dorps-en stadsweefsel als communicerende vaten zien en dat we er ons op organiseren om op een bovenlokaal niveau te beslissen waar we welke vestigingsmilieus realiseren"

Lees meer